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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS UNDER FOREIGN EXCHANGE 
MANAGEMENT ACT (FEMA) FOR NON-RESIDENT INDIANS (NRI) 

Many Indians move abroad to foreign nations for various purposes such as education, 

employment, etc. and also settle there. When a person moves abroad, his residential status may 

change from Resident to Non-Resident under FEMA depending upon the number of days he 

resides outside India as well as intention of such person to stay outside India for uncertain period. 

When the residential status changes, along with the provisions of Income Tax Act, 1961, he also 

has to adhere to the provisions of FEMA which regulates various types of investments in India by 

the NRIs. The terms Persons resident outside India, NRI and PIOs are defined specifically under the 

FEMA regulations. This article is primarily focused on Indians who have left the country to reside 

abroad.  

Following are the frequently asked questions for the NRIs:  

 

1) When a Resident becomes an NRI, whether he has to change his bank account?  

Yes. Such a person has to close his regular saving account and open Non-Resident Ordinary 

Rupee Account (NRO) / Non-Resident External Rupee Account (NRE). 

 

2) What is the meaning of Investment on Repatriation and Non-Repatriation basis? 

 Investment on Repatriation basis means that the sale proceeds, profits and dividends/interest 

(net of taxes), are eligible to be freely remitted outside India. 

 Investment on Non-Repatriation basis means that the investment made by the NRI cannot be 

freely remitted outside India. The investment proceeds have to be accumulated in the NRO 

Account. Only the current income in the form of dividend or interest, net of taxes, can be 

remitted. 

 

3) What is the scheme available for making remittances from India to a foreign country? 

 RBI has introduced the USD one million dollar scheme under which proceeds of non-repatriable 

investment can be remitted outside India per financial year. 
 

Note: The scheme is governed under certain terms and conditions and also are subject to 

reporting compliance. 
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4) Can NRIs invest in shares and mutual funds on Indian stock exchange? 

Yes. NRIs can purchase shares, mutual funds, Exchange Traded Funds on Indian stock exchange 

under the Portfolio Investment Scheme (PIS) subject to reporting compliance. The DEMAT 

account should be linked with the NRE Account.  

They can also invest in Initial Public Offer (IPO) of to be listed companies under PIS. NRIs can also 

invest in shares and mutual funds on non-repatriation basis without any reporting compliance. 

 

5) Can NRI make direct investment in shares of a private/public Indian company? 

Yes, an NRI can make direct investment in shares of listed as well as unlisted company subject to 

certain conditions and reporting obligations. The investment can either be on repatriation basis 

or non-repatriation basis. Please seek advice before making investments to comply with 

regulations. 

 

6) Can NRI borrow money from his resident relatives?  

 Yes. He can borrow money in rupees from his resident relatives (as defined under Companies 

Act, 2013) within the limit of USD 250,000 per resident relative per financial year. 

• Such borrowed funds have to be deposited into the NRO account of such NRI and can be used 

only for his personal purposes and own permitted business and not for relending nor 

investments. 

• Further, the proceeds of the said loan cannot be remitted outside India. 

Note: The term ‘relative’ is very narrowly defined under section 2(77) of Companies Act, 2013. 

‘Relative’ includes Father (Including Step-Father), Mother (Including Step-Mother), Sons 

(Including Step-Son), Son’s Wife, Daughters, Daughter’s Husband, Brothers (Including Step-

Brother), Sisters (Including Step-Sister) and members of HUF. 

 

7) Can NRI receive any gifts from his resident relatives in Indian Rupees or even foreign currency 

after he becomes person resident outside India?  

• Yes. A resident individual can gift his NRI relatives in Indian rupees as well as foreign currency 

under Liberalized Remittance Scheme (LRS) within the limit of USD 250,000 per resident relative 

per financial year. 

• Gift received in Indian rupee can be deposited only in NRO Account. It can be remitted outside 

India under the USD One Million scheme (Q.4). 

Note: For the purpose of Gifts, definition of the term relative under Companies Act, 2013 as 
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mentioned above in Q.7 is to be applied. Also, one has to keep in mind the gift tax laws of the 

foreign country in which such NRI resides. 

 

8) Can NRI continue his investment in PPF account and National Savings Certificate (NSC) after he 

becomes a person Resident outside India?  

 An NRI cannot open a new PPF Account. However, if a resident who had a PPF Account 

subsequently becomes a non-resident then he can continue to subscribe to the fund till its 

maturity on a Non-repatriation Basis. 

• Similarly, NRIs cannot invest in NSCs. However, if a Resident had purchased NSC, and 

subsequently becomes a non-resident, he can hold it till the period of maturity of the Certificate. 

 

9) Can NRI continue his LIC, medical Insurance and other insurance policies after he becomes a 

person resident outside India?  

Yes. Indian person becoming Non Resident can continue paying the premium on the LIC and 

other existing policies for insurance etc. 

 

10) Can NRI continue loans given to residents while such NRI was a resident? 

Yes. NRI can continue loans given to residents given in their capacity as residents. Any new 

loan/new instalment will have to be given as per extant FEMA regulations only and all the 

applicable terms and conditions pertaining to end use, maturity period, rate of interest etc. are 

to be followed.  

 

11) Can NRI continue as a partner in the Indian partnership firm and LLP? 

• Yes. He can continue to be a partner in the Partnership Firm/LLP subject to applicable terms and 

conditions, provided the partnership firm/LLP is not engaged in prohibited sectors for investment 

by NRIs in partnership firms/LLPs. 

• Fresh investment by NRI in Indian Partnership Firm/LLP can be made only on non-repatriation 

basis. 
 

12) Can NRI acquire immovable property in India? 

Yes, an NRI can purchase immovable property in India other than a plantation, farmhouse and 

agricultural property. He can also acquire property in India by way of gift from Residents or from 

another NRI who are relatives as per Companies Act, 2013 (mentioned in Q. 7). 

 

13) After NRI returns to India, can he still continue to hold his bank account, investments and 

property in the foreign country?  
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Disclaimer: 
 

The information contained in this write up is to provide a general guidance to the intended user. The information is 

based on our interpretation of various prevailing laws, rules, regulations, pronouncements as on date mentioned 

below. The information should not be used as a substitute for specific consultations. The information has been provided 

in simplified manner for general reference of the public which can lead to interpretation not intended under law. Hence, 

we recommend that professional advice is sought before taking any action on specific issues before entering into any 

investment or financial obligation based on this Content.  
 

No part of this document should be distributed or copied by anyone without express written permission of the 

publisher. 

 

Yes. Under FEMA, any person who was once a Non-Resident, can continue to hold his foreign 

bank accounts, investments and properties abroad even after he becomes a person resident in 

India. 
 

14) What are the penal consequences for non-compliance of any provisions under FEMA?  

Any person contravening FEMA provisions may be liable to a penalty as under: 

• Penalty upto thrice the sum involved in such contravention where such amount is quantifiable 

• Penalty up to INR 200,000 where the amount is not quantifiable. 

• If such contravention is a continuing one, further penalty upto INR 5,000 per day during which 

the contravention continues can also be levied. 

 


